Redknapp sokong Arsenal untuk menangi gelaran

Saturday, March 19, 2011
Pengurus Tottenham Harry Redknapp berpendapat bahawa Arsenal kini mempunyai peluang "luar biasa'' untuk menewaskan Manchester United bagi gelaran Liga Perdana Barclays.

Tiga minggu lepas Arsenal berada dalam pemburuan mustahil untuk empat trofi, tetapi mereka kelihatan tersungkur ke bumi satu persatu dengan keputusan menyedihkan yang memperlihatkan mereka tewas di gelanggang akhir Piala Carling dan tersingkir dari Piala FA dan saingan Liga Juara-juara.

Semangat mereka mungkin sedikit tercalar tetapi skuad Arsene Wenger masih lagi mempunyai peluang yang baik untuk menghentikan kemarau trofi enam tahun mereka jika mereka boleh mengatasi jurang tiga mata yang memisahkan mereka dan pendahulu liga United. Skuad the Gunners mempunyai kelebihan satu perlawanan di tangan - menentang Tottenham di White Hart Lane - dan mempunyai perjalanan yang lebih mudah daripada Red Devils.

United dan Chelsea akan bertemu dalam Liga Juara-Juara suku akhir dan dengan penyingkiran dari Europa League, Manchester City masih perlu berjuang dua kali lagi dalam separuh akhir Piala FA. Redknapp percaya yang saingan jiran Spurs di utara London ini mempunyai peluang terbaik untuk memenangi gelaran Liga Perdana sejak mereka terakhir memperolehinya pada tahun 2004.

"Arsenal mempunyai satu peluang luar biasa bagi memenangi kejuaraan itu kali kini,'' kata Redknapp. "Mereka ialah satu-satunya pasukan dengan satu perjalanan mudah jadi anda perlu tahu bahawa mereka ada peluang terbaik untuk mereka harungi. Mereka tidak bermain pada Sabtu, pertengahan minggu, Sabtu, pertengahan minggu, seperti beberapa pasukan-pasukan yang lain.

"Jika Man Utd boleh meneruskan perjalanan dan memenangi liga kali kini, dengan perlawanan yang akan datang, ia akan menjadi satu hasil yang mengagumkan. Mereka memiliki kecederaan pemain - Saya telah terbaca hari ini yang Rio Ferdinand mungkin tidak dapat diturunkan hingga ke akhir musim. Arsene pasti akan mengatakan : 'Ini hebat'.''


(Sumber: http://soccernet.espn.go.com/)