Preview perlawanan: Arsenal lwn Blackpool

Saturday, April 9, 2011
Oleh John Ley

Arsenal telah melalui lima perlawanan tanpa satu kemenangan dalam semua kejuaraan, perjalanan mereka paling teruk dalam masa 11 bulan.

Jika mereka gagal untuk memenangi perlawanan kali ini, ia akan menjadikan ia kali pertama sejak Disember 1998 untuk menjadikan ia sebagai perjalanan untuk enam permainan tanpa sebarang kemenangan. Dalam perjalanan tersebut, mereka telah seri sebanyak tiga kali dan kalah tiga kali; namun dalam 5 perlawanan terakhir mereka kali ini, skuad the Gunners telah seri sebanyak tiga kali dan kalah dua.


Tangerines telah mengalami rekod halaman sendiri paling teruk dalam Liga Perdana dengan hanya empat kemenangan dan 15 mata di Bloomfield Road.

Dan skuad the Gunners tiba dengan rekod terbaik di halaman pihak lawan, dengan tujuh kemenangan dan 27 mata. Tetapi mereka kini mereka berada tujuh mata dibelakang pendahulu liga United, sementara Blackpool berada di atas satu tangga dan satu mata dari zon penurunan.

Semasa kedua-dua pasukan bertemu di Stadium Emirates pada Ogos lepas, Arsenal menang dengan jaringan 6-0, tetapi hanya satu gol mendahului sebelum Ian Evatt dikeluarkan.

Arsenal tidak pernah kalah dalam enam permainan terakhir mereka menentang Blackpool dalam semua persaingan; dan kekalahan terakhir mereka adalah semasa berada dalam Piala FA, di Bloomfield Road, dalam tahun 1970.

Dan mereka tidak kalah dalam liga sejak 1965, apabila Blackpool memenangi 5-3 dalam Division Pertama dahulu.

Blackpool telah melalui perjalanan tanpa sebarang kemenangan, bolos 12 gol, dan kini mereka akan bermain tanpa Chris Basham, Billy Clarke dan Matt Gilks.

Arsenal akan berkasi tanpa Denilson, Johan Djourou, Wojciech Szczesny, Lukasz Fabianski, Thomas Vermaelen dan Emmanuel Frimpong.
Blackpool (Barisan berkemungkinan, 4-3-3): Kingson; Baptiste, Cathcart, Evatt, Crainey; Grandin, Vaughan, Adam; Taylor Ram, Campbell, Ormerod.

Arsenal (Barisan berkemungkinan, 4-2-3-1): Almunia; Sagna, Squillaci, Koscielny, Clichy; Song, Wilshere; Nasri, Fabregas, Arshavin; Van Persie.

Pengadil: Lee Mason.(Sumber: http://www.telegraph.co.uk/)